Goraždanska mljekara pred stečajem

Bez autora
Jan 07 2013

Pet godina nakon prestanka rada, nagomilanih dugovanja i brojnih neriješenih problema, goraždanska mljekara Milgor ide u stečaj. Iako ta odluka nije ozvaničena, kako saznajemo, to je jedini način da se riješe dugovanja prema radnicima, ali i brojnim farmerima koji su od 2000. do 2007. mljekaru snabdijevali sirovinama. Nekada perspektivni privredni subjekt, sagrađen i opremljen sredstvima holandske vlade, danas je zaključan. Tipična bosanska priča. Podsjetimo, 17. august 2000. godine bio je prvi dan proizvodnje u mljekari Milgor, milionskoj investiciji holandske vlade, koja je poklonjena građanima BPK-a Goražde. Tada se sve činilo idealnim. U vrijeme kada je otvoren, ovaj privredni subjekt bio je najperspektivniji projekt u BPK-u, koji je trebao biti okosnica razvoja poljoprivrede, prije svega stočarstva. I kako to obično bude u BiH, u sukobu razvojnih šansi sa interesima pojedinaca i institucija, kao po pravilu uvijek pobijedi ovo drugo.

Goraždanska mljekara pred stečajemPet godina nakon prestanka rada, nagomilanih dugovanja i brojnih neriješenih problema, goraždanska mljekara Milgor ide u stečaj. Iako ta odluka nije ozvaničena, kako saznajemo, to je jedini način da se riješe dugovanja prema radnicima, ali i brojnim farmerima koji su od 2000. do 2007. mljekaru snabdijevali sirovinama.

Nekada perspektivni privredni subjekt, sagrađen i opremljen sredstvima holandske vlade, danas je zaključan. Tipična bosanska priča. Podsjetimo, 17. august 2000. godine bio je prvi dan proizvodnje u mljekari Milgor, milionskoj investiciji holandske vlade, koja je poklonjena građanima BPK-a Goražde. Tada se sve činilo idealnim.

Loše upravljanje

U vrijeme kada je otvoren, ovaj privredni subjekt bio je najperspektivniji projekt u BPK-u, koji je trebao biti okosnica razvoja poljoprivrede, prije svega stočarstva. I kako to obično bude u BiH, u sukobu razvojnih šansi sa interesima pojedinaca i institucija, kao po pravilu uvijek pobijedi ovo drugo. U januaru 2013. kapije su zaključane, a Milgor pred stečajem. Nerazjašnjeni vlasnički odnosi između farmera, loše upravljanje, neodgovornost u isporuci proizvoda, samo su neki od razloga zbog kojih je mljekara 2007. godine zatvorena, a jedino su dugovi ostali aktivni.

- Ti dugovi prema farmerima i radnicima su veliki, mislim da premašuju iznos od milion maraka, kaže Demir Imamović, ministar privrede BPK-a Goražde.

Veći dio tih dugovanja odnosi se na potraživanja radnika. Vijest o skorom pokretanju stečajnog postupka plaši ih, ali su svjesni da se ovaj problem mora riješiti.

Osam plata

- Mi smo tražili od Vlade da nam se, kad već mora tako biti, isplati osam plata i da se prijavimo na biro jer mi ne možemo uticati na to kako će oni riješiti situaciju u mljekari. Izgleda da su se već odlučili za stečaj, kaže Izet Odžak, predsjednik Sindikata mljekare Milgor.

U kantonalnoj Vladi se nadaju kako će se nakon stečaja naći neko ko će opet početi proizvodnju u mljekari, iako su svi svjesni kako je velika razvojna šansa otišla u nepovrat.

- Pazite, mljekara je napravljena od donacije, bez kredita, zaduženja, imala je sve šanse da uspije na tržištu, podsjeća ministar Imamović.

Datum pokretanja stečajnog postupka nije određen, ali je u interesu svih da se to desi što prije, jer trenutno stanje nikome ne odgovara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik